Persona maken: uitleg, template en voorbeeld
Persona of buyer persona maken? In dit artikel geven we je een duidelijke uitleg over het maken van persona’s, zie je een Nederlands voorbeeld persona en kun je een invulbaar buyer persona template downloaden.
Inhoudsopgave
Wat is een persona?
Een persona of buyer persona is een fictief persoon dat de behoeften, ervaringen, doelstellingen, en het aankoop- en beslissingsgedrag van een specifiek klantsegment omschrijft.
Persona of buyer persona maken? Zo kies je de juiste variant
Persona’s kunnen worden onderverdeeld in twee groepen:
- Persona (ook wel user persona genoemd). Het persona of de user persona brengen de voorkeuren, wensen en behoeftes in kaart van degene die het product of de dienst uiteindelijk gaat gebruiken.
- Buyer persona. In tegenstelling tot een (user) persona, brengt een buyer persona de voorkeuren, wensen en behoeftes van degene in kaart die bevoegd is om het product aan te schaffen.
Persona maken (B2C)
In een B2C-context is degene die het product of de dienst afneemt vaak ook degene die het gaat gebruiken. Dit betekent dat je het beste uit de voeten kunt met het maken van een normaal persona. Toch zijn ook hier uitzonderingen op. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een ouder speelgoed koopt voor een kind. In dit geval is er sprake van een persona én een buyer persona. Je doet er dan goed aan om beide soorten persona’s op te stellen.
Buyer persona maken (B2B)
In een B2B-context zijn er vaak meerdere stakeholders betrokken bij het aanschaffen van een product of dienst. Gaat degene die beslissingsbevoegd is het product of de dienst niet zelf gebruiken? Dan wil je naast een user persona ook een buyer persona (B2B) samenstellen.
Kortom, degene die de aankoop doet - de buyer persona - hoeft niet altijd degene te zijn die het product of de dienst vervolgens ook gaat gebruiken (de user persona). Stel je zelf bij het maken van persona’s dan ook de vraag: is degene die de aankoop doet ook degene die het product gaat gebruiken?
Is het antwoord ja? Dan heb je geluk. Je kunt dan af met het maken van één soort persona: de user persona, waarvoor vaak gewoon de term persona wordt gebruikt.
Is het antwoord nee? Dan moet je naast het opstellen van de (user) persona ook de buyer persona maken.